Nyírségi Burgonyagombóc Leves

August 6, 2022

Élvezd a medvehagymát! Így főztök ti – Erre használják a Nosalty olvasói a... Új cikksorozatunk, az Így főztök ti, azért indult el, hogy tőletek, az olvasóktól tanulhassunk mindannyian. Most arról faggattunk benneteket, hogy mire használjátok az éppen előbújó szezonális kedvencet, a medvehagymát. Fogadjátok szeretettel két Nosalty-hobbiszakács receptjeit, ötleteit és tanácsait, amiket most örömmel megosztanak veletek is. Nosalty Ez lesz a kedvenc medvehagymás tésztád receptje, amibe extra sok... Végre itt a medvehagymaszezon, így érdemes minden egyes pillanatát kihasználni, és változatos ételekbe belecsempészni, hogy még véletlen se unjunk rá. A legtöbben pogácsát készítenek belőle, pedig szinte bármit feldobhatunk vele. Mi ezúttal egy istenifinom tésztát varázsoltunk rengeteg medvehagymával, ami azonnal elhozta a tavaszt. És csak egy edény kell hozzá! Hering András

NYÍRSÉGI ZÖLDFŰSZERES BURGONYAGOMBÓC LEVES :: Adri's Kitchen

Részletek Készült: 2019. január 15. Bálint Gabriella 2008-ban készült szakdolgozatában Berettyóújfalu történetét, kulturális intézményeinek múltját kutatta. A tanulmány érdekes olvasmány egyrészt a település múltját illetően, másrészt jól mutatja azt is, milyen fejlődésen ment keresztül városunk az elmúlt 10 esztendőben. A dolgozat a cikk végén teljes terjedelmében letölthető. - Kérlek, mutatkozz be röviden az olvasóinknak, mit tudhatunk rólad? Miért épp ezt a témát választottad a dolgozatod témájául? 1975-ben Berettyóújfaluban születtem, sokáig ott is éltem. A város kulturális történetét tartottam legalkalmasabbnak arra, hogy a tanulmányaimhoz kötődően a részletekbe merüljek a szakdolgozatom megírása közben. A dolgozat elején nagy vonalakban a település történetét mutattam be, majd a kulturális intézmények múltját, jelenét igyekeztem felvázolni (kutatásaim eredményei függvényében). A tanulmány készítése során olyan adatra is bukkantam, melyet a helybéli, Berettyóújfalu kultúrtörténetét kutató és ismerő személyek sem hallottak: 1848-ban gróf Széchényi István az akkori városházán eltöltött egy éjszakát Berettyóújfaluban, és naplójában a városról egy megjegyzést is írt.

Burgonyagombóc Sajnálom, ezúttal sem lesznek pontos mennyiségek. Sok minden függ a krumpli fajtájtól, a kis kezünkre fogunk hagyatkozni. Általánosságban 25 dkg krumplihoz 10-15-20 dkg liszt fog kelleni. Kanalanként adagoljuk. • kb. 25 dkg krumpli, megfőzve, leszűrve, lecsepegtetve, áttörve – maradék krumplipüré, petrezselymes krumpli, főtt krumpli (áttörve) • kb. 10-20 dkg liszt (3-6 ek. ) • 1 tojás • só, bors, szerecsendió • opcionálisan petrezselyem, kalandoroknak egyéb zöldfűszerek is A burgonyát a tojással, fűszerekkel, zöldfűszerekkel összekeverjük és elkezdjük adogatni hozzá a lisztet. Az első dolgot, amit megtanultam nagyanyámtól, hogy az evőkanalunk púpozva 3 dkg liszt. Nagyjából cukor is, meg minden más is. Vad, de működik. Persze lehet, hogy csodakanalunk van. Szóval kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet addig, amíg lágy, de formatartó masszát kapunk, amiből ha egy golyóbist formázunk, nem folyik el placsnivá, de még nem alkalmas a szomszéd ablakának betörésére. A gombócokat kifőzhetjük külön forró vízben is, de a levesben is.

Nyírségi burgonyagombóc lever de soleil

  1. Nyírségi burgonya gomboc leves
  2. Sajtos tallér sütő gép
  3. Nyírségi burgonyagombóc leves
  4. Angol érettségi 2021 megoldások
  5. Pezsgős pohár rajz
  6. Nyírségi burgonyagombóc level 1
  7. NYÍRSÉGI ZÖLDFŰSZERES BURGONYAGOMBÓC LEVES :: Adri's Kitchen
  8. Nyírségi burgonyagombóc level 2
  9. Nyírségi gombócleves gazdagon Recept képpel - Mindmegette.hu - Receptek
  10. Nyírségi burgonyagombóc leves recept

Nyírségi burgonyagombóc level 2

Tálaláskor aprított petrezselymet adunk hozzá.

Ha a levesben főzzük a gombócokat, akkor potyogtassuk bele őket, mikor a zöldségeket már majdnem késznek ítéljük. Mikor a gombócok feljönnek, adjuk a leveshez a főtt zöldségeket és husit, ízesítsük citromlével és még tárkonnyal. A tejszínt keverjük a liszttel simára, és hőkiegyenlítéssel adjuk a leveshez. Ezután már csak be kell állítanunk a megfelelő savanykásságot még citromlé óvatos adagolásával, és utánsózni, ha szükséges. Dóri Kép forrása:

De covid

A levesünkhöz adjuk és a besűrítjük vele. Tálalás: Egy kis tejföllel és friss petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. Ha tetszett ez a szuper recept, próbáljátok ki a SAJTKRÉMLEVEST OLIVÁS KRUTONNAL receptemet is, és kövessetek a facebook, instagram oldalamon és a youtube csatornámon, hogy mindig értesüljetek a legfrissebb receptjeimről! 😊 Kinyomtatom a receptet Megosztom

Nyírségi Potato Dumpling soup A hagyomány szerint ezt a levest a Brüsszeli világkiállításra alakította át az akkori sikeres szakács csapat. Az eredete már a nevéből is következik. Szabolcs megye! Ha egy ilyen tál leves elfogyasztása után maximum egy könnyű tésztának vagy egy kis süteménynek marad hely a pocakodban! Ideális könnyű ebéd, vagy vacsora. Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg borjú, vagy pulyka esetleg sertés hús 2-3 db sárgarépa 1-2 db petrezselyem gyökér 1 db gumó zeller 1 db vöröshagyma 1/4 fej karfiol 15 dkg zöldborsó 15 dkg gomba 2 gerezd fokhagyma 2 dl főző tejszín 2 Ek vaj 1-2 Ek ételízesítő Só, bors, petrezselyemzöld, egy csipet fűszerpaprika nem sok ez nem pörkölt! 1/2 citrom leve ínyenceknek: 2 tojás sárgája Gombóc: 20 dkg burgonya 8 dkg liszt 1 tojás 1 csipet szerecsendió Elkészítés: A húst kockára vágjuk és a megmosott összeaprított, vajon megpárolt hagymákra öntjük, sózzuk, borsozzuk. Kifehéredésig többszöri kevergetés mellett pároljuk. Ez után tegyük rá az összevágott zöldségeket, ételízesítőt és fedő alatt lassan pároljuk.

Nyírségi burgonya gomboc leves teljes film

nyírségi burgonya gomboc leves e

Nem érdemes hatalmas gombócokat gyártani, hisz dagadni is fog egy cseppet. Miután feljön, hagyjuk még pár percig, vágjunk szét egyet és ellenőrizzük a belsejét. Nagyjából 10-15 percre lesz szüksége. Kép forrása: Tárkonyos raguleves maradék leveshússal A raguleves ápol és eltakar ("sminkleves"), a finnyásabbak sem veszik észre, ha reinkarnálódott zöldségeket, husit teszel eléjük. • 1 fej hagyma, vékony szeletekre vágva • 1 gerezd fokhagyma, átnyomva, vagy lereszelve • zöldségek ízlés szerint (maradék leveszöldség: répa, petrezselyem, zeller, karalábé kockázva), zöldborsó, zöldbab • 4-5 fej gomba cikkekre vágva • só, bors, szerecsendió, tárkony, lestyán (a titkos fegyverem levesekbe! ) • maradék leveshusi szétcincálva • 1 dl tejszín • fél ek. liszt • citromlé A hagymát zsiradékon lepirítjuk, rádobjuk a fokhagymát, a gombát és a nem főtt zöldségeket, átforgatjuk, megsózzuk, és felengedjük vízzel – itt a lefagyasztott húsléből beledobálunk egy vagy kettőt, gazdagítani az ízeket- és a lestyánt (frissből 5 levélkényit), valamint tárkonyt.

Levesek

Amíg a levesünk fő, közben elkészítjük a burgonya gombócot: a megtisztított burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük róla és még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet (burgonyától függően a liszt mennyisége lehet kicsit több is), a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük. Ez idő alatt a hús és a zöldségek megpuhultak, a tejszínt elkeverjük egy evőkanál liszttel és a forró levesből is merünk egy kanállal hozzá, majd óvatosan a leveshez adjuk. Szép lassan felfőzzük. Amikor forr, vizes kézzel apró gombócokat formálunk és óvatosan a leveshez adjuk őket. Néhány perc alatt megfőzzük a gombócokat és a végén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a levesünket.

nyírségi burgonyagombóc leves nyírségi burgonya gomboc leves de
  1. Casablanca étterem nagykáta
  2. Kis tégla méret oppenheim
  3. Orosz folyó rejtvény
  4. Apacs ékszer székesfehérvár
  5. Fehér bőr cipő tisztítása citromsavval
  6. Remények földje 3 évad 20 rész magyarul videa
  7. Banki átotals visszavonása
  8. Átlátszó magassarkú szandál 41
mesék-madarakról-óvodásoknak